SUAY KARAMAN

EROL BİLBİLİK

Mustafa Kemal’in subayı, değerli araştırmacı yazar Erol Bilbilik’i, 30 Mart tarihinde yitirdik. 21 Mayıs 1935 tarihinde İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelen Erol Bilbilik, 1956 yılında Deniz Harp Okulu’nu bitirdi; 1961 ve 1969 yıllarında, ABD ve Almanya’da kısa süreli eğitimler aldı. 1961 yılında, ABD’nin Athens kentindeki “Savunma ve Lojistik Yönetimi” konusundaki eğitimin sonunda kendisine verilen Athens şehri fahri hemşehrilik belgesini geri verdi.

 9 Mart 1971 hareketinde yer alması nedeniyle, binbaşı rütbesindeyken emekliye sevk edildi. Aynı dönemde, kontrgerillanın işkence merkezi olarak ünlenen Erenköy’deki Ziverbey Köşkünde sorgulandı. Yaşadığı işkenceleri anlatmazdı, bu konuda konuşmazdı; kendi mağduriyetini öne çıkarıp yol almak gibi niyeti hiçbir zaman olmadı. Makine, motor, gemi inşa ve inşaat sektörlerinde yöneticilik yaptı. 1979 yılında Ulaştırma Bakanlığı Fen Kurulu Üyeliği’nden emekli oldu.

 Türk ordusunun seçkin bir subayı ve üretken bir yazar olan Erol Bilbilik, emperyalizme, kapitalizme, liberalizme karşıydı ve eserlerinde gerçekleri ortaya koymaktaydı. Ele aldığı konuları tüm yönleriyle titizlikle inceler ve ayrıntılı açıklamalarıyla yeni ufuklar açardı. Emperyalizme ve işbirlikçilerine ağız dolusu söverdi, argo kelime kullanmayı severdi ama bu kelimeler Erol Bilbilik’e yakışırdı, kimse yadırgamazdı. Yiğit, tutarlı, ilkeli bir insandı.

27 Mayıs 1960 İhtilali’nde üsteğmen rütbesindeyken, Donanma Komutanı’nı makamından indirip, 27 Mayıs yönetimi adına Donanmayı teslim alması, Mustafa Kemal’in gözü pek bir subayı olduğunun kanıtıdır. Türk subayların ABD gezileri için “Genç subayları götürüyorlar, büyük askeri merkezler ve tesisleri gezdirerek etkilemeye çalışıyorlardı. Amaçları genç beyinlere ‘ABD yenilmezi’ yerleştirmekti” değerlendirmesini yapan Erol Bilbilik, emperyalizmin dünyadaki örgütlenme ağı üzerine çalıştı ve değerli eserler yazdı.

 Amerikan yönetim sisteminin çalışma anlayışı konusunda derin bilgiye sahipti, bu konuda çok kapsamlı araştırmalar yapmıştı. Amerikan yazınını sıkı bir biçimde takip eder, ABD sömürgeciliğinin ipliğini pazara çıkarmak için çalışırdı.

 Kendisini ülkesine adayan, ulusalcı, Atatürk devrimlerine bağlı bir insandı. Sözünü esirgemeyen, düşüncesini açıkça söyleyen ve kendisini hiçbir zaman sakınmayan bir insandı. Türkiye’nin en büyük felaketinin, ABD ve NATO ile kurulan yakın ilişkilerle başladığını dile getirerek NATO subaylığını eleştirirdi. NATO, ABD ve AB’ye karşı hep dik durmuş, Batı’yı anlama konusunda da önemli katkıları olmuştur.

 Erol Bilbilik, titiz araştırmalarının ürünü, önemli ve ufuk açan kitaplarıyla toplumu aydınlatmaya çalıştı. Kitaplarını şöyle sıralayabiliriz: “Küresel Dünya Politikaları ve Ulusal Seçenekler”, “Dünyayı Yöneten Gizli Örgütler: Küresel İktidarın Kurmayları”, “NATO İstanbul Zirvesi ve Geniş Ortadoğu Stratejisi”, “CFR Dış İlişkiler Konseyi”, “Türk Bilderbergleri”, “Amerikanperestler”, “Dış İlişkiler Konseyi: CFR Türk Bilderbergleri”, “Kıskaç Harekâtı: NATO’nun Yeni Stratejik Konsepti”, “İşgal Örgütleri: CIA – NATO – AB”, “Amerikan Kuşatması Büyük Oyunun Perde Arkası”, “Geniş Ortadoğu Projesi / Geniş Orta Asya Projesi”, “Derin Dünya Devletinin Adamları”, “Açılım Kıskacı”, “Öncesi ve Sonrasıyla 9 Mart – 12 Mart Süreci”, “Rockefeller’in Küresel Celladı: Brzezinski”, “İnsanlık Düşmanı Henry Kissinger”.

 Türkiye’nin bağımsızlığı için çırpınan Erol Bilbilik yaşama veda etti ama O’nu hep çalışkanlık, cesaret, kahramanlık abidesi olarak anımsayacağız. Huzur içinde uyusun, anısı Mustafa Kemal’in gençlerine ışık tutsun.

 3 Nisan 2023.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.