SİYASET

İlacın ardından tıbbi malzeme de yoka düştü

CHP Adana MilletvekiliBurhanettin Bulut, sağlık alanında ilaç krizinin ardından, hastalar için hayati öneme sahiptıbbi malzeme yokluğunuMeclis gündemine taşıdı. Kamu ve üniversite hastanelerinde tıbbi malzeme sorunu olduğundan acil veya normal birçok ameliyatın yapılamadığını kaydeden Bulut, mağduriyetin daha da büyümeden bir an önce çözülmesi için çağrı yaptı.

CHP Adana MilletvekiliBurhanettin Bulut, tıbbi malzeme yokluğunu Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, sağlıkta ilaç krizinin yanı sıra tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Kamu hastanelerinin tıbbi cihaz sektörüne borcunun 10 milyar liraya ulaştığını kaydeden Bulut, bu alacağın 7 milyarının kamu hastanelerinden, 3 milyarının ise üniversite hastanelerinden kaynaklandığını bildirdi.

AMELİYATLAR YAPILAMIYOR

Yaklaşık iki yıldır hak edişlerini alamayan ve maddi olarak dayanacak gücü kalmayan tıbbi cihaz sektörü temsilcilerinin, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bu hafta itibariyle malzeme taleplerini karşılamayacaklarını bildirdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Ödemelerin 60 gün vadeyle yapılması, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının artırılması, her yıl fiyat güncellemesi talep edilmiştir.  İlaç dışı tıbbi malzeme yokluğu nedeniyle beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durmuştur.  Özellikle üniversite hastanelerinde ciddi tıbbi malzeme sorunu olduğundan acil veya normal birçok ameliyat yapılamamakta, hastalar özel hastanelere gönderilmektedir. Ortez, protez, kalp pili, balon gibi dışarıdan alınan her türlü malzemenin temininde sorun olduğu belirtilmektedir.

SAĞLIK SİSTENİ OLUMSUZ ETKİLENECEK

Söz konusu durumun sürmesinintüm sağlık sisteminin de olumsuz etkilenmesine sebep olacağını belirten Bulut, gerek sağlıkçılar, gerekse mağdur olan hastaların sorunun acil olarak çözülmesini istediğini kaydetti.

KAMU HASTANELERİNİN BORCU NE KADAR?

CHP’li Bulut, Bakan Bilgin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Kamu ve üniversite hastanelerinin medikal şirketlere ne kadar borcu bulunmaktadır?

-Pandeminin başladığı günden bu yana medikal şirketlere ne kadar ödeme yapılmıştır?

ÖDENMEME GEREKÇESİ NEDİR?

-Medikal şirketlere hak edişlerinin ödenmemesinin gerekçesi nedir?

-Bakanlığınızın sorunun çözümü yolunda herhangi bir girişimi var mıdır?

-Son 2 yılda kaç tıbbi cihaz firması iflas etmiştir?

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Alert: Content is protected !!