Genel

Akif Akay bir dönem daha gelmeli mi?

Dünyadaki küreselleşme süreciyle toplumların karşılanması gereken sosyal ihtiyaçlarının, sadece merkezi yönetim tarafından karşılanması artık imkânsız bir hale gelmiştir. Bundan dolayı günümüzde belediyelerin üstlenmiş oldukları  “sosyal belediyecilik” diye adlandırılan bir belediyecilik anlayışı vardır:

– Sosyal sorumluluklar, daha çok aile temelli olarak çözümlenir.

– Sosyal yardımlar ya da hizmetler, sadece en fazla ihtiyacı olan bireylere sunulmaktadır.

-Yardım ya da faydalar, sadece emek piyasasında bulunan ya da bulunmuş kişilere sunulur.

– Hizmetlerde herhangi bir şart aranmaksızın, istisnasız toplumdaki tüm bireyler faydalanır.

Türkiye’de sosyal belediyecilik olarak nitelendirilebilecek uygulamalar, 1970’lerden sonra hayata geçirilmeye başlanmış ve 1990’lardan sonra artışa geçmiştir.

Bir şehrin temel sorunları :

– Trafik sorunu.

– Otopark sorunu.

– Çukur sorunu.

– Altyapı sorunu.

– Kaldırım sorunu.

– İmar sorunu.

– Toplu taşıma sorunu.

Ve bunlara karşın,

– Para yok.

– Programa aldık.

– Engelliyorlar.

Hiçbir bahane, vatandaşın umurunda değil. Hizmetlerin aksamasına tahammülü olmayan vatandaşlar,   HİZMETİ BİLİR! HİZMET BEKLER.

COVİD-19 sonrası dünya yeniden şekillendiğine göre özellikle ekonominin getirdiği sıkıntılar dünyanın her yerinde hissedilirken; Türkiye, bunun etkilerini daha çok yaşıyor. Bu anlamda rutin belediyecilik hizmetlerinin dışında, üreten ve paylaşan bir belediyecilik hizmetine kollarını sıvayan Başkan Akay ne yapıyor?

Basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yeniden şekillenen dünyanın, üretime daha da önem verdiği bu süreçte Başkan Akay, her şeyden önce kadınların ve Z kuşağının önemli ve büyük bir rol oynayacaklarını vurguladı.

Başkan Akay, Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni (SEYTİM) kurarken; Yeni dünya düzeninde üretimin artmasını, iklimin korunmasını, gıdaların güvenilir ve sağlıklı olmasını, aynı zamanda gıdanın en kısa sürede üreticiden tüketiciye ulaştırmayı, yapay zekâ ve dijital gelişmeler ile öne çıkmasını var olan gücüyle hayata sundu. Bu bağlamda 12 adet taziye evini, Bilgi Evlerine dönüştürdüklerini ve bir de Mobil Bilgi Evi oluşturarak köylerdeki öğrencilere hizmet götürdüklerinin yanı sıra, bu bilgi evlerinde 23 bin öğrenciye eğitim verildiği bilgisini aktardı.

  21 bin vatandaşa sanat öğretildiğini, kompost tesisi kurduklarını, boya atölyesi ile dikim evini faaliyete geçirdiklerini, günde 3 ton sütün işlenebileceği bir mandıra kurduklarını söyleyen Akay,  deterjan üretimine başladıklarını, ayrıca glütensiz fırın yaparak her gün ekmek, peksimet, kek gibi ve benzeri mamulleri üretmeye başladıklarını belirterek, tarımda da daha çok tropikal olmak üzere 30’a yakın tıbbi, aromatik bitki ürettiklerini ve topraksız tarıma geçilmeye başladığını da verdiği bilgilere ekledi.  

***

Adana’da hemen hemen her gün uyuşturucu haberleriyle karşı karşıya gelirken ne yazık ki veriler en çok uyuşturucu kullanılan mahallenin açık ara ile Yeşilyurt Mahallesi olduğunu göstermektedir.

  Bunun üzerine emniyetten alınan bilgilere göre sporla uğraşan kişilerin kesinlikle uyuşturucuyla tanışmadıkları gözlemlenmiş ve Başkan Akay gençlere yönelik sportif çalışmaları da başlatmış bulunmuştur.

 Başkan Akay, mevcut olan ekonomik sıkıntılara duyarsız kalmayarak, belediye olarak Seyhan ilçesinde 10 ayrı noktada ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve aşevine yakın noktalarda oturan öğrencilere hafta içi her gün 16.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz sıcak yemek ikramında bulunmaktadır. Seyhan Belediyesi ayrıca 4 bin kişiye her ay Halk Kart ile maddi yardımda bulunmaktadır. 

Adana’nın çiftçisine de sahip çıkan Akay, Dervişler’de 400 dönüm, Karayusuflu’da 380 dönüm, Gökçeler’de 150 dönümde mera hizmetine başladıklarını ve çiftçilerin girdi maliyetlerini meralar ile çözmeye çalıştıklarını belirtmiş diğer bir yandan çiftçilere veterinerlik hizmeti ve vitamin desteği de sağlamıştır.

Seyhan Belediyesi’nin verdiği hizmetlerin yanı sıra Adana Eczacılar Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ: Seyhan Belediyesi ile ADEO arasında gerçekleşen; kullanılmayan, miadı dolmuş ilaçların toplanıp, lisanslandırılmış tesislerde imha konusunda işbirliği yaptıkları projeden söz ederken, tam bir sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın, bu projeden destek aldığını, akılcı bir yönetim uyguladığını ve halkın sağlığı için hiçbir harcamadan kaçınmadığını vurguladı.

Dip Not: SEYTİM toplantısında, Başkan Akay’a sorduğum 3 önemli soruya, kısa yanıtlar aldığımdan daha doğrusu tatminkâr bir yanıt alamadığımdan buradan tekrar soruyorum:

– Aklınızda, açıklamadığınız başka projeler var mı?

-Aklınızda var olan projelerin gerçekleşmesini bu döneme sığdırabilecek misiniz?

-Üçüncü sorumsa: ’’Seyhan demek, Adana demek’’ dediniz, bu hizmetlerin hepsini Seyhan Belediyesi bünyesinde gerçekleştirdiniz, sizce bu projelerle tüm Adanalılara ulaşabildiniz mi ? 

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.