SİYASET

“Adana’nın yarısı bireysel kredi borçlusu!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, başta gıda olmak üzere tüm sektörlerde yaşanan fahiş fiyat artışının vatandaşları derin bir ekonomik krizle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Ekonomik gidişatın derin bir krize dönüşmesi nedeniyle yazılı açıklama yapan Dr. Şevkin, tüm Türkiye’de artan fiyatlar karşısında maaşların eridiğini, işsizler de göz önüne alındığında 2 milyon 258 bin 718 nüfuslu Adanalıların yarısının bireysel olarak bankalara kredi borcu bulunduğunu söyledi. Dr. Şevkin, bankalardan kredi alamayan, İŞKUR’a kaydı olmayan işsizlerin sayısının ise tam olarak bilinmediğini vurguladı. Adana’da 957 bin 347 kişinin bankalara olan 20 milyar 929 milyon 299 bin liralık krediyi ödeyemediğini dile getiren Dr. Şevkin, Adana’nın iş potansiyeli nedeniyle 2000’li yıllara kadar göç alan bir kent konumundan bu günlerde yoğun işsizlik nedeniyle göç veren bir kent konumuna düştüğünü söyledi.
1927 yılından itibaren sanayinin gelişmesine paralel olarak 1995 yılına kadar göç alan Adana’nın 1990 nüfus sayımında 4.büyük il olduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, 1995-2000 döneminden itibaren ise ortalama binde 6.4 net göç hızı ile göç veren iller arasında yer aldığını, her yıl ortalama 13 bin göç verdiğini vurguladı.


“ADANA’DA GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 30’LARA DAYANDI”
İşsizliği Türkiye ortalamasının üzerinde olan Adana’nın nüfusa oranla ülkemizin en işsiz kentleri sıralamasında başı çektiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Güvenilirliğini yitiren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Adana’nın yıllık ortalama işsizlik oranı yüzde 13,2’dir. Gerçek işsizlik ise yüzde 30’lara dayanmaktadır. Hükümetin her dönem göz ardı ettiği Adana’da kamu yatırımı neredeyse hiç yoktur. Üretim ve istihdam oluşturacak yeni işletmeler, fabrikalar açılmadığı gibi son 15 yılda 100’e yakın fabrikanın kapısına kilit vurulmuştur. Tarımın başkenti konumundaki Çukurova’nın bereketli topraklarında artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi tarımdan uzaklaşmıştır. Ürünü tarlada para etmeyen üretici çaresiz bir şekilde günübirlik işlere odaklanmıştır. Ekonomik döngünün önemli bir bölümünü oluşturan Adana merkezindeki Ziyapaşa, Gazipaşa, Atatürk Caddesi ve Turgut Özal Bulvarı’nda yoğun olarak kepenkleri inmiş, boş işyerlerine, dükkânlara rastlanmaktadır” dedi.

“RAYLI SİSTEM DOĞMAMIŞ ÇOCUKLARI BORÇLANDIRIYOR”
Adana Hafif Raylı Sistem’in toplam borcunun 1.2 milyar lirayı aştığını da kaydeden Dr. Şevkin, “Raylı sistem Bakanların ve Cumhurbaşkanı’nın söz verdiği gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmeli. Projesi Cumhurbaşkanı’nın onayına kalan 2. Etap raylı sistem çalışmaları da bir an önce bakanlık tarafından başlatılmalıdır. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin gelirlerinin büyük bölümü raylı sistem borcuna kesilmektedir. Belediye hizmet üretmekte güçlük çektiği gibi Adana’da neredeyse doğmamış çocuklar bile raylı sistem nedeniyle borçlandırılmaktadır ” diye konuştu.


“BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME SAYISI YÜZDE 0.3!”
Adana’daki işletmelerin yüzde 88’inin mikro ölçekte olduğuna işaret eden, hükümetin kentte kamu yatırımları gerçekleştirmek ve kapanan fabrikaların yerine yenilerini yapmak için hiçbir adım atmadığını dile getiren Dr. Şevkin, Adana’da yüzde 0.3 olan büyük ölçekli işletme sayısının azlığı işsizlik ve yoksulluktaki vahameti gözler önüne serdiğini, yıllardan bu yana 2 milyar doların üzerinde hedeflenen ihracatın da tam aksine 2020 yılında bir önceki yıla göre azaldığını ve 1 milyar 839 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.