SİYASET

ÇULHAOĞLU: İLÇEMİZ SAİMBEYLİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLENE KADAR KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, Saimbeyli İlçesinin önemli sorunlarını tek tek sıraladı ve Meclis Araştırması istedi.

Çulhaoğlu Meclis Araştırma teklifinde İlçenin dertlerine derman olacak çözüm önerilerini de açıklayarak şu ifadelere yer verdi:

“Saimbeyli İlçemiz 1175 kilometrekare yüzölçümü, üçü merkeze bağlı toplam 28 mahallesi bulunan, 16.000 nüfuslu ve Adana merkezine 157 kilometre uzaklıkta olan şirin bir ilçemizdir. Yörede yaşayan insanlarımızın başlıca ekonomik gelirleri tarım, hayvancılık ve orman işçiliği olmasına rağmen bu ilçemizde 20 yıldır tarım ve sanayi tesisi kurmaması Ak Parti iktidarının bu ilçeye yaptığı en büyük kötülüklerden birisi olmuştur. İktidarın bu tesisleri ilçemize biran önce kazandırması gerekmektedir.

İlçede başlıca yetiştirilen ürünler buğday, arpa, nohut, üzüm, elma, erik, hurma ve kirazdır. İlçemizdeki Saimbeyli Kirazı, Saimbeyli Fasulyesi ve Kötün Domatesi bu yöreye ait endemik bitkilerdendir. Bunların koruma altına alınması, tescillenmesi ve üretim kapasitesinin arttırılması gerekmektedir. Nitekim bu tescil faaliyetleri sonrasında kamu veya özel teşebbüslerce kurdurulabilecek olan tohum fabrikası ve fidecilik faaliyetleri bölgede yaşayan insanlarımızın ekonomisini canlandıracak, sürdürülebilir bir ekonomi modeli oluşturulacaktır.

Esnaf ve vatandaşlarımız ekonomik, sosyal anlamda çok mağdur durumdadır. Saimbeyli ilçesine esnafımızın çektiği zorlukların bir nebze giderilebilmesi ve ilçe ekonomisinin canlanması için Çukurova Üniversitesine bağlı bir 2 yıllık Meslek Yüksekokulu yapılmalıdır. İlçede 104890,9 hektarı kısmi ormanlık alan ve 83049,4 hektarı açıklık alan olmak üzere toplam 187940,3 hektarlık genel orman alanı bulunmaktadır. Sırf bu sebeple bile orman cenneti vasfını taşıyan bu ilçemizde orman bölümüyle ilgili bir fakülte kurulması yerinde olacaktır.

Saimbeyli ilçemizin en geniş arazilerine sahip bölgesi olan Karakuyu, Eyüplü, Aksaağaç, Kapaklıkuyu gibi bölgeleri sulama suyundan mahrumdur. Çok verimli tarım arazileri bu nedenle yeterince değerlendirilememektedir. Buralara sulama suyunun sağlanması için gerekli yatırımlar iktidar tarafından hemen sağlanmalıdır.

Saimbeyli ilçemizde arazi yapısı uygun olan Gürleşen-Şarşar mevkiinde TOKİ konutları yapılmalıdır. Bu eksiden olduğu gibi yayla turizmini yeniden cazibe merkezi haline getirecektir.

İlçemizdeki ormanların aslında sigortası olan karakeçilerin ormanı tahrip ettiği gerekçesiyle karakeçi yetiştiriciliği engellenmek istemektedir. Ayrıca yem ve mera sıkıntısı, elde edilen süt ürünlerinin değerlendirilememesi köylü vatandaşlarımıza çok büyük sorunlar yaşatmaktadır. Keçi sütü yetiştiriciliğinin arttırılması ve pazarlanması iktidar tarafından sağlanmalıdır. Bu her haliyle bölgesel ihtiyaca da cevap verecektir.

İlçemizin tarihi ile biyolojik çeşitliliğinin yanı sıra coğrafi güzelliği ile de adeta bir cennet konumundadır. Buradaki Hançer Kanyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeterince tanıtılırsa turist gelir, kale-kilise, manastır, kızlar hamamı gibi birçok tarihi mirasın minyatürleri yapılarak yapılacak olan müzede sergilenirse hem gelecek kuşaklara tanıtımı yapılır hem de turizm canlandırılır, ilçe kalkınmasına büyük hizmet eder.

15 Haziran 2012’de O zamanki adıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından tasarruf bahanesiyle kapatılan 140 yıllık tarihi adliye binasının tekrar faaliyete geçmesi mutlaka sağlanmalıdır.

Bu ilçemizde sportif faaliyetlerin artırılması için kapalı spor salonu ve halı saha gibi ihtiyaçlarının yanı sıra yüzme havuzu hayati önem taşımaktadır. Çünkü bu imkana sahip olmayan kırsal mahallelerdeki gençler, çocuklar yaz aylarında “kaya arası” olarak tabir edilen Saimbeyli deresinde ve kontrolsüz bahçe havuzlarında yüzme öğrenmeye çalıştıkları için tehlikeyle karşılaşmaktadırlar.

Göç İdaresinin 24 Şubat 2021 tarihli verilerine göre; en çok Suriyelinin Yaşadığı şehirlerden İstanbul, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’dan sonra en fazla Suriyeli göçmen Adana İlimizde bulunmaktadır. 253.469 Suriyeli göçmen Adana İlimizdeki geçici barınma merkezlerine yerleştirilmiştir. Mülteci kamplarında ikamet eden bu Suriyeliler Sarıçam ve bu ilçemizde ev kiralayarak ikamet etmeye, iş bulmaya çalışmaktadır. Bu mültecilerin topluma entegre olması ilçelerde yaşayan vatandaşlarımız açısından ciddi önem arz etmektedir. Güvenlik sorunu zaten başlı başına bir sorun olmaktadır. Saimbeyli İlçemizin yukarıda belirttiğim sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istediği günden beri halen gündeme alınmadığını söyleyen Çulhaoğlu, Şirin ilçemiz Saimbeyli’nin bu sorunları çözülene kadar bu konunun peşini bırakmayacağım dedi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Uyarı: Korumalı içerik !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için lütfen reklam engelleyicinizi kapatınız.