SİYASET

Gürer: Arıcılık sektörü risk altında

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bal üretiminde dünyada sayılı ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, bu alanda son yıllarda yaşanan sorunların arıcılığı tehdit etmeye başladığını söyledi. 

CHP Milletvekili Gürer, Meclis’teki konuşmasında, arıcılıkta kuraklık ve orman yangınlarının neden olduğu sorunların yanısıra sahte bal üretimindeki ciddi artışın önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. 

ARICILIKTA YAŞANAN SORUNLAR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arıcılıkta yaşanan sorunların irdelenmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla verilen Meclis Araştırma Önergesinde CHP grubu  adına bir konuşma yaptı. 

AKP, ARICILARIN SORUNUNA KULAK TIKIYOR 

Arıcılığın 81 ilde yapılabildiği ülkemizin, bal üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Torosların Bolkar yaylalarında arıcılarımızı ziyaret etmiş, görüşmüştüm. Kuraklığın arıcılar üzerindeki büyük etkisinden dert yandılar. O dönem bakanlığa soru önergesi de verip bu sorunla ilgilenilmesini söyledim ama her konuda olduğu gibi o konuda da bakanlıktan bir destek gelmedi” dedi. 

AKP, AYRIMCILIK YAPARAK ARICILIĞI RİSKE ATTI 

Artış gösteren orman yangınlarının da arıcılığa büyük darbe vurduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Arıcılar geçmişe göre daralmasıyla yaşadıkları sorunlara çözüm beklerlerken Adalet ve Kalkınma Partisinin genel siyasi tavrı yine bir bölücülük olarak karşımıza çıktı ve Arıcılar Birliği varken Arıcılar Birliği yerine arıcılarla ilgili oluşturdukları platform eliyle şeker dağıtmaya başladılar. Arıcılar bu anlamda örgütlülerdi, örgütlü olan kesime değil de kendi örgütledikleri dar bir kesim üzerinden arıcılığın geleceğini riske attılar” şeklinde konuştu.

ARICILAR ÜZGÜN 

83 bin arıcının Türkiye genelinde örgütlenerek sorunlarını dile getirdiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “Bakanlık nedense onları muhatap almak yerine bir platform üzerinden şeker dağıtımını sağlayarak o alanı da problemli hâle getirdi. Değerli arkadaşlar, arıcıların sorunlarının çözümü için kendilerine verilmesini istedikleri destekler var. Örneğin, mazotta, beslenme  şekerinde , mumda, tenekede gerekli destekleri beklerlerken karşılarında siyasi iktidarın ayrımcı tavrını gördüler, bu anlamda arıcılar üzgün” ifadelerini kullandı.

SAHTE BAL ÜRETİMİ ÇOK YAYGINLAŞTI 

Türkiye’de çok yaygın olan sahte bal üretiminin de arıcılığın önemli sorunlarından biri olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gerçek anlamda bal üreticileri destek bulma yerine bunun sahtesi piyasada yer alıyor ve bunlar yakalandığı hâlde önü kesilmiyor” dedi.

MALİYET 60 LİRA, SATIŞ 30 LİRA 

Denetimlerin yetersizliğine de işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Balın 30 ile 60 lira arasında maliyeti varken 25-30 liraya marketlerde nasıl satılabilir? Bu anlamda balda ciddi sorunlar yaşanıyor, bunun için de sorunların araştırılmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Mevcut siyasi iktidar nerede rant varsa oraya bal arısı gibi değil, sarı arı gibi hücum ediyor ve bu arı üreticilerini de sorunlu kılıyor” diye konuştu. 

ARICILARIN DERTLERİ ÇOK 

AKP iktidarının aracıların, arıcıların sorunlarının belirlenmesi için verilen  Araştırma Önergesine destek vermesini isteyen Gürer, bu şekilde Türkiye’nin arıcılıkla dünya  olmayı sürdürebileceğini aksi takdirde sektörün risk altına gireceğini belirtti. 

Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında şunları söyledi: 

“Tarım zehirleri nedeniyle Çukurova’da arılar ölüyor. Kuraklığın etkisi nedeniyle arıların yine verimliliği düşüyor. Orman yangınlarıyla arıcılık tehdit altında bir de sahte bal üretimi devam ediyor. Bütününü inceleyelim ki Türkiye’de yurttaşlarımızın aldığı sahte balın önüne geçelim, arıcılara destek verelim. Bu alanda ülkemizde arıcılığın olsun geleceğini kurtaralım…” dedi.İyi parti meclise verdiği araştırma önergesi Cumhur ittifakının oyları ile ret edildi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Alert: Content is protected !!