BASINDAN SEÇMELERMANŞET

‘Tezkeredeki yabancı askerler 19 yıldır var!’

MSB eski genel sekreteri Ümit Yalım SÖZCÜ’ye açıkladı. 2007 Irak ve 2012 Suriye tezkerelerinde yabancı asker maddesinin olmadığını savunan Yalım “AKP, Ege adalarındaki Yunan işgaline meşruiyet kazandırmaya çalışıyor” dedi.

'Tezkeredeki yabancı askerler 19 yıldır var!'
TBMM’de kabul edilen Irak-Suriye tezkeresindeki ‘yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması’ maddesi büyük tartışma yarattı. CHP lideri Kılıçdaroğlu “Ülkemizde yabancı asker istemiyoruz. Bu vatana ihanettir” dedi. Bu ‘yabancı asker’lerin kim olduğu belirsiz. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım AKP’nin tezkeresindeki yabancı silahlı kuvvetlerin 19 yıldır Türkiye’de bulunduğunu öne sürdü.

Yalım “2004’ten itibaren 20 Türk Adası ve 2 Türk kayalığını işgal eden Yunanistan, adalarımızda 8 kara üssü, 4 deniz üssü ve 2 helikopter üssü olmak üzere 14 Yunan Askeri Üssü kurdu. Yunan Silahlı Kuvvetleri’ne ait 8 piyade taburu görev kuvveti ile taburlarda görevli 6 bin silahlı Yunan askeri İzmir, Aydın ve Muğla sınırları içindeki adalarımızda faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.

 6 BİN YUNAN ASKERİ İŞGAL EDİLEN ADALARIMIZDA
Ümit Yalım’ın paylaştığı haritaya göre 2004’ten itibaren Ege’deki 20 Türk adası ve 2 Türk kayalığı Yunanistan tarafından işgal edildi.

2014 YILINDA EKLENDİ

Yalım şunları söyledi: Yunanistan, işgal ettiği adalarımıza cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları gibi üst düzey siyasetçi ve bürokratları göndererek devlet uygulaması yapıyor. İlker Başbuğ döneminde 2009 ve 2010 yıllarında, Necdet Özel döneminde 2013 yılında, Genelkurmay Başkanlığı’nın işgal edilen adalarımızın boşaltılması teklifi AKP hükümetleri tarafından kabul edilmedi. İşgali sonlandırmak için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne direktif verilmedi. Erdoğan 3 Eylül 2022’de yaptığı konuşmada adalarımızın Yunanistan tarafından işgal edildiğini itiraf etti. 2007 Irak tezkeresinde yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulundurulması maddesi yoktu. 2012 Suriye tezkeresinde de yoktu. Ancak 2014 Irak ve Suriye tezkeresine yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulundurulması maddesi ilave edildi. Erdoğan ve AKP hükümetleri bu yöntemle Türkiye’de bulunan Yunan Silahlı Kuvvetleri unsurlarına meşruiyet kazandırmaya çalışıyor. Tezkeredeki yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulundurulması maddesi Suriye’ye yönelik harekât ihtiyacı olmayıp Türkiye’deki Yunan işgaline meşruiyet kazandırmaya çalışmaktır.

 HEM SİYASİLER HEM DE ASKERLER ADALARDA
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu geçen yıl 6 Ocak’ta Ege Denizi’nde işgal edilen Gavdos Adası’nı ziyaret etmişti.
Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Alert: Content is protected !!