KENT HABERLERİ

Çukurova’da işaret dili kursuyla engeller kalkıyor

Çukurova Belediyesi engelleri kaldırmayı sürdürüyor. Her insanın bir gün engelli olabileceğini hatırlatan ve bu konu üzerinde her zaman geniş projeleriyle gündeme gelen Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin, yine örnek bir sosyal projeye imza attı.

İşitme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak ve sosyal yaşamda destek olabilmek amacıyla, vatandaşlara yönelik işaret dili kursu başlattı.  Bu kurslar sayesinde işitme engelliler, gündelik hayatın içerinde yaşadıkları sorunları ifade edebilecek yeni yüzler bulurken, bu kursları başarıyla bitiren vatandaşlar ise dilerse ek gelir de elde edebilecek. 

Engelleri kaldırmak için fiziki ve sosyal çalışmalar yürüten Çukurova Belediyesi, yine fark yaratan bir sosyal hizmete ev sahipliği yaptı. Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, daha sağlıklı iletişim kurmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, Çukurova Belediyesi’nin Güzelyalı Toplum Merkezinde  İşaret Dili Kursu açıldı.

Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğü’ne bağlı 13 merkezde, 62 branşta meslek eğitimleri vererek, binlerce vatandaşa yetenekler ve iş imkanları oluşturmayı sürdürüyor. İşitme engelli bireylerin toplumla zaman zaman yaşadığı iletişim sorunlarına çözüm olmak, vatandaşların işitme engellilerle rahatça diyalog kurabilmelerini sağlamak amacıyla hizmet veren ücretsiz İşaret Dili Kursu, büyük ilgi görüyor. İşaret dilini bilen vatandaşların sayısını attırmak amacıyla açılan, Türk İşaret Dili’nin yaygınlaştırılması da hedeflenen kurslarda, işaret dilinin genel özellikleri, işaret ve beden dili ilişkisi, iletişim ve günlük konuşma dili, hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma, işaret diliyle çevirmenlik konularında eğitim veriliyor.

İŞARET DİLİ KURSUNA BÜYÜK İLGİ

Bu kurslar sayesinde, vatandaşlarla işitme engelliler arasında köprü kurulması hedeflenirken,  işaret dili ile beden dili arasındaki uyumu, cümle kurarken İşaret Dili’nin temel kurallarını öğrenmeleri ve günlük hayatta işaret dili ile iletişim kurmak isteyen engelli bireylerle rahatça bu amaçlarının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede engellilerin hayatı kolaylaştırılırken, işaret dilini ileri seviyede öğrenip, tercümanlık belgesi alan vatandaşlar ise kazançlı çıkıyor.

Bir aylık eğitim sürecinde kursiyerlere 120 saatlik dersler veriliyor. Eğer devam etmek isteyen kursiyerler olursa, ikinci aşama olan 200 saatlik bir eğitim programı daha uygulanıyor. Bu eğitimden sonra kursiyerler MEB Onaylı tercümanlık belgesi alabiliyor. Bu sayede adliyede, belediyelerde, hastanelerde tercümanlık yapabiliyorlar. Eğlenceli kurslarda, işaret diliyle şarkılar da söyleniyor, şiirler de okunuyor. Kurslara katılan öğrencilerden bazıları, öğrendikleri işaret dilini hem iş alanlarında kullanarak tercümanlık yapabilmek, kendilerine yeni iş alanları oluşturabilmek için geldiklerini, kimisi de çevrelerinde gördükleri, yaşadıkları bu engelli vatandaşlara dertlerini anlatabilmeleri için faydalı olabilmek adına kurslara katılmaya karar verdiklerini söyledi. 

BAŞKAN ÇETİN; VATANDAŞLAR İŞİTME ENGELLİLERİ DAHA İYİ ANLAYACAK

Fark yaratan işaret dili kursuyla ilgili görüşlerini belirten Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin, “Sosyal yaşamda işitme engelli vatandaşlarımızla daha fazla iletişim kurmak, onların dertlerine tercümanlık edebilecek gönüllü vatandaşlarımızı bu kurslarla yetiştirmek çok önemli.  Ayrıca bu kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz kazançlı da çıkacak. Onlara tercümanlık yaparak, aile bütçelerine katkı vermelerini sağlıyoruz. “ dedi. Herkesin bir gün engelli birey olabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyleyen Çetin, bu kursların toplumun tüm kesimleri için faydalı olacağına inandığını söyledi.

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Alert: Content is protected !!