ÜMİT YALIM

RESMİ GAZETE, MİT KANUNU’NU İHLAL ETTİ !…

Yüksek Askeri Şura Kararlarının 04 Ağustos 2021’de yayınlanmasından sonra beklenen general ve amiral atamaları, gecikmeli olarak 24 Ağustos 2021’de açıklandı. Atama listeleri Resmi Gazete’nin 25 Ağustos 2021 tarih ve 31579 sayılı nüshasında yayınlandı. Ancak, Atama Listesi’ni yayınlayan Resmi Gazete, MİT Kanunu’nu ihlal etmiş.

     2937 Sayılı MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI (MİT) KANUNU’nun 27. Maddesi’ne göre, MİT mensuplarının kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenlere üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. Resmi Gazete’nin 25 Ağustos 2021 tarih 31579 sayılı nüshasında yayınlanan General Atama Listesi’nde MİT Kanunu’nun 27. Maddesi ihlal edilmiş. Resmi Gazete bu durumu derhal düzeltmeli ve General Atama Listesi’ni hazırlayanlar ile listede imzası / parafesi olanlar ve listeyi Resmi Gazete’de yayınlayanlar hakkında MİT Kanunu’na muhalefetten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmalıdır.

     Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki atama kararlarına göre, YAŞ’ta orgeneralliğe terfi eden Genelkurmay Personel Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu, vekaleten yürüttüğü Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevine asaleten atandı. Bayraktaroğlu, 2020’de, OYAK Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla, Total-M Oil’in 450 milyon dolara satın alınması kararına imza atmış ve AKP Yandaşı Demirören Şirketini nakit sıkıntısından kurtarmıştı.

     YAŞ’ta orgeneralliğe yükseltilen Ali Sivri de Ege Ordusu Komutanlığı görevini yeni rütbesiyle sürdürecek. Sivri’nin görev yaptığı 2019-2021 yılları arasındaki dönemde, Ege Ordusu sorumluluk alanında bulunan 2 Türk Adası (Küçük Çuha, Limoniye) ve 1 Türk Kayalığı (Plati) Yunanistan tarafından işgal edildi.

     Kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz ile birlikte aynı fotoğraf karesinde yer alan Korg. Yavuz Türkgenci’nin görev süresi 1 yıl uzatıldı ve 3. Ordu Komutanlığı’na ataması yapıldı.

     2016-2018 ve 2020-2021 yılları arasında  Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanlığı görevini yürüten Türkgenci, Ege’deki adalarımızın işgaline seyirci kalmıştı. 

     Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki atama kararlarına göre, YAŞ’ta tümgeneralliğe terfi eden Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı Orhan Gürdal, vekaleten yürüttüğü Genelkurmay Personel Başkanlığı görevine asaleten atandı. TSK’da Tümgeneralliğe terfi ettirilen astsubay kökenli ilk isim olan ve Harp Okulu, Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi eğitimi olmayan Gürdal, general/amiral terfi ve atamalarında son derece etkili göreve asaleten atanmış oldu. Gürdal, Resmi Gazete’de yayımlanan General / Amiral Atama Listelerini hazırlamaktan da sorumlu kamu görevlisidir.

     Jandarma Genel Komutanlığı’na mensup generallerin terfi ve atama kararları da Resmi Gazete’nin 24 Ağustos 2021 tarih ve 31578 sayılı nüshasında yayınlandı. Jandarma Korgeneral Ali Çardakçı, orgeneralliğe terfi ettirildi. Çardakçı, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı görevini sürdürmeye devam edecek. 2020’de OYAK Denetleme Kurulu Üyeliğine seçilen Çardakçı, 205 sayılı OYAK Kanunu’na göre yasal olarak teşkil edilmeyen Temsilciler Kurulu, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu’na seyirci kalıyor ve TOTAL-M Oil’in satın alınmasına övgüler düzüyor.

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

Arkadaşlarınızla paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
error: Alert: Content is protected !!